Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır?

Bankalarda parası olan banka müşterilerinin, paralarını güvence altına almak için ödeme yaptığı ve karşılığında verdiği değerli dökümana çek denilmektedir. Peki güvenerek aldığımız çek karşılıksız çıkarsa ne yapılmalıdır? Yazımızda sizlere karşılıksız çek ile karşılaştığınız durumlarda hangi yöntemleri uygulamanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Çeklerin Yasal Olarak Karşılığı Nedir?

Üzerinde muhatapı yazılı olan ve bilgilerin, ödenecek olan miktarın yazılı olduğu kıymetli kağıtlara çek denir. Normalde çekler için ibraz edildiği andan itibaren ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. Ama bazı haksız kazanç elde etmek isteyen kişiler, ticaret yaptıkları şahıslara vermiş olduğu çekleri karşılığı bulunmadan ibraz etmektedir.

Sıklıkla karşılaşılan bu durum karşısında, kişiler öncelikle bankaya başvurmalı ve ücretin talep edilmesine ilişkin bir dilekçe hazırlamalıdır. 5941 sayılı kanuna göre karşılıksız çıkan çeklerdeki tutarın bir kısmını banka müşteriye ödemelidir. Eğer çek tutarı 600 TL’nin altında ise banka müşteriye direk olarak ücreti öder. Eğer bu rakam 600 TL’nin üzerinde ise, kişi çekin üzerindeki tutarla birlikte bilgileri de ekleyerek İcra Dairesi’ne ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvurur.

Ardından banka müşteriye kalan tutarı verme yükümlülüğündedir. Eğer problem bankadan kaynaklanmıyorsa, banka çek sahibi ile iletişime geçer ve banka hesabına en kısa sürede çekteki tutar kadar ücretin yatırılmasını ister. Çeki alan kişi, bu aşamadan sorumlu değildir.

Çeklerin Ödemesi Nasıl Yapılır?

Çekler alındığı anda ödemesi yapılması gereken değerli bir kağıttır. Fakat bazı durumlarda yasal olarak çekler vadelendirilebilmektedir. Çeki düzenleyen kişinin çalıştığı banka çeklerin ödemelerini yapmaktadır. Ödemenin yapılabilmesi için, çeki veren kişinin banka hesabında en az çekin karşılığı kadar ücretin bulunması gerekmektedir. Aksi durumda çekin ödemesi yapılmayacak olup, çek karşılıksız olarak nitelendirilecektir.

Yanıtla