Pırasanın Faydası Nelerdir

Kış aylarında yeşil ağırlıklı sebze tüketmek çok önemlidir. Son derece besleyici ve sağlıklı olan yeşil bitkilerin en başında pırasa gelir. Zeytinyağlı ve etli olarak pişirilen pırasa bazı insanlar tarafından çok sevilmese de insan sağlığına faydası dikkate alındığında kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir sebzedir. Pırasa vitamin ve mineral deposu bir besindir. Düşük kalori sebze olan pırasa antioksidan bakımında da oldukça zengin bir bitkidir.

Pırasadaki yeşil yapraklar vücudun lif oranını karşılar. Pırasa kolesterolü düşürür ve aynı zamanda nitrik oksitin serbest bırakılmasını sağlayarak damar sertliğini engeller. Kış aylarında haftalık olarak en az bir kere pırasa tüketilmelidir. Pırasa aynı zamanda ıhtı oluşumunu engelleyerek koroner arter, damar hastalıkları ve felç riskini azaltır.

Pırasanın İçindeki Vitaminler

Besin değeri çok yüksek olan Pırasının 100 gramı içinde 7.34 gram karbonhidrat, 1.83 gram protein, 0.30 gram yağ, 20 mgram magnezyum, 16 mgram sodyum, 276 mgram potasyum vardır. Pırasa içinde birçok vitamin bulunur. Vitaminler içinde piridoksin, folik asit, niasin, riboflavin ve tiamin gibi olarak ifade edilen çok önemli vitaminler bulunur.

Pırasa sinir sistemini kuvvetlendirdiği gibi uykusuzluğa ve strese de iyi gelir. Yıpranan damarların düzelmesini sağlayan pırasa mide, bağırsak ve böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Kanı temizleyen kan damarlarını rahatlatan pırasa egzama, astıma ve eklem hastalıklarına çok büyük fayda sağlar.  Pırasada hamile kadınlarda C vitamini özeliklidir.

Yanıtla