Kozmetik Analizleri Nedir?

Kozmetik ürünler içermiş oldukları maddelerin güvenli bir biçimde kontrol edilmesi için kozmetik analizleri uygulanır. Kozmetik ürünlerin insan vücuduna zarar veren içeriklerden oluşup oluşmadığına bakılarak ortaya çıkabilecek risklerin önlenmesi sağlanır. Bu unsurlar dikkate alınarak gelişmiş laboratuvarlarda kozmetik ürünlerin test süreci gerçekleşir. Bu kapsamda, bakteriyel aerobik plaka miktarı, mantar aerobik plaka miktarı, koruculuk testi, kararlılık ve raf ömrü süresi testi gibi birçok test uygulaması yapılır.

Kozmetik Analizleri Nedir

İnsan cildi hassas bir yapıya sahiptir ve geçirgenlik özelliği yüksektir. Bu nedenle kozmetik ürünler cildin içerisine kolay bir biçimde işleyerek sağlık açısından çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, yapılan kozmetik testleri büyük bir öneme sahiptir.

Kozmetik Analizleri İşlemleri

Kozmetik yönetmeliğine göre insan sağlığı açısından bir tehdit oluşturmayan ve herhangi bir zarara uğratmayan kozmetik ürünlerin, doğru bir şekilde kullanıcılara ulaştırılması sağlanır. Bu nedenle kozmetik ürünler, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen çeşitli ölçüm, test ve analiz uygularından geçerler.

Kozmetik analizleri, ürünlerin kullanımı sırasında bazı beklenmeyen durumlar da yaşanabilir. Bunlar, alerjik reaksiyonlar, pigmentasyon, saç, tırnak değişiklikleri olarak sayılabilir. Kozmetik üretimi sırasında kullanılan ana hammaddeler başlıca, bitkisel ve hayvansal yağ, yağ asitleri, mineraller, su, pudra, koku maddeleri, boya, fosforik asit esterleri sayılabilir. Dermatolojik testler ile ürünün, risk taşımayan bir etkiye sahip olup olmadığı kontrol edilir.

Kozmetik Analizlerin Sağlık Açısından Etkileri

Kurşun, civa, arsenik, antimon ve kadmiyum gibi metallerin kozmetik analizleri için ağır metal analizleri yapılır. Bunun yanında, “paraben içermez” gibi yazıların ürünün üzerine yazılabilmesi için içermez testleri ve iddia testleri uygulanır. Bir başka deyişle, ürünün bu şekilde yazıları yazabilmesi için bu analizden geçmesi gerekir. Mikrobiyolojik analizler ile mikrobiyolojik anlamda güvenliğin sağlanması amaçlanır. Koruyucu etkinlik testleri ile mikroorganizmalar açısından koruyucu bulunduran kozmetik ürünlerin etkinliği test edilir.

Fiziksel analiz testleri, ürünün fiziksel açıdan görünümünü ve PH, yoğunluk gibi durumları kapsar. Stabilite testleri ile üretilen ürünün başlangıçta göstermiş olduğu işlevleri yerine getirmeye devam ettiğini ve güvenli olduğunu belirten test sonuçlarıdır. Güvenli bir kullanım imkânı yaratılması ve kozmetik kullanan insanların sağlık açısından herhangi bir risk yaşamamalarını sağlamak için kozmetik testleri uygulanır. Detaylı bilgi için https://www.analizistek.com/kozmetik-analizler   adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yanıtla