Kimya Mühendisliği Nedir? Kimya Mühendisi Ne Yapar?

Kimya mühendisliği nedir? Kimya mühendisliği, maddelerin kimyasal yapıları ve içerikleri ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Maddelerin fiziksel özellikleri kimi zaman çeşitli etkenler sonucu değişime uğramaktadır. Bu durum da kimya mühendisliğinin ilgi alanına girmekte ve bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Görev alanı oldukça geniş olan kimya mühendisliği hakkında merak edilen sorulardan bir tanesi de hangi işle ilgilendiğidir. Kimya mühendisleri birçok üretim malzemelerinde karşımıza çıkan kimya konuları ile ilgili analiz yapmaktadırlar. Ayrıca bilinenin aksine maddelerin sadece kimyasal özellikleriyle değil fiziksel özellikleriyle de ilgilenmektedirler. Kimya mühendislerinin, birbiriyle alakalı konuları içerdiğinden dolayı; Fizik ve Matematik derslerinde de bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

kimya mühendisi

Kimya Mühendisi Ne İş Yapar?

Kimya mühendisi unvanına sahip kişiler; ilaç, boya, kozmetik, temizlik ürünleri, enerji sektörü, savunma sanayii, sağlık sektörü gibi birçok alanda çalışma yapabilirler. Bu sektörlerde üretme konularıyla ilgilenen mühendisler, ürünlerin kimyasal ve fiziksel özellikleriyle ilgilenmektedirler. Bu ürünlere örnek verecek olursak; gübre, plastik, boya, ilaç vb. örneklerini sayabiliriz. Bu alanlarda verimli ve yoğun çalışmaları ile dikkat çeken mühendisler üretim süreçlerini en ince ayrıntısına kadar incelemektedir.

Kimya mühendisleri; sağlık, savunma sanayii gibi birçok alanda çalışabildiği için çeşitli iş seçeneklerine sahiptir. Bu iş seçenekleri özel sektörde olduğu gibi devlet kurumlarında da olmaktadır. Nitekim özel sektör ve devlet kurumları birçok alanda kimya mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Üstelik günümüzde kimya mühendislerinin çalışabileceği alanlar giderek artmaktadır.

Nasıl Kimya Mühendisi Olunur?

Kimya mühendisliği nedir? Kimya mühendisi olmak isteyen bireylerin öncelikle lise eğitimini tamamlaması ve üniversite sınavlarına hazırlık yapması gerekmektedir. Günümüzde kimya mühendisliği sayısal puandan alım yapmaktadır. Üniversitelerin 4 yıllık kimya mühendisliği bölümünü kazanarak mezun olan kişiler, kimya mühendisi unvanını almaya hak kazanırlar. Kimya mühendislerinin özel sektörde devlet sektöründe çalışma imkanları bulunmaktadır.

Özel sektörde iş sahibi olmak isteyen kimya mühendislerini kendilerini birçok alanda geliştirmelidir. Ayrıca bu bölümden mezun olan kişilerin Fizik ve Matematik bilgilerinin de olması gerekmektedir. Devlet sektöründe iş sahibi olmak isteyen kişiler ise devletin her yıl düzenlemiş olduğu Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek gerekli puanı almaları gerekmektedir.

Yanıtla